Οδηγός Πόλης

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του είναι το πρώην εργοστάσιο Φιξ, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Από το 2003 μέχρι το 2008, το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και σε δημόσιους χώρους, ενώ από το 2008 έως το 2015, φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάιο του 2015, εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, όπου από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019, λειτούργησε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.

Το ΕΜΣΤ συλλέγει, διαφυλάσσει, συντηρεί, τεκμηριώνει, ερευνά και εκθέτει έργα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Συνεχής επιδίωξή του είναι η προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της εξειδίκευσης σε θέματα μουσειολογίας, ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης. Αναπόσπαστο κομμάτι των ιδρυτικών σκοπών του αποτελεί η ανάδειξη πρωτοποριακών και πειραματικών καλλιτεχνικών τάσεων και η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων με νέα μέσα.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού και εκπαιδευτικού του ρόλου, το ΕΜΣΤ προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από την εκθεσιακή δραστηριότητα, τις δράσεις, τα προγράμματα και τις εκδόσεις του. Τη συλλογή του ΕΜΣΤ συγκροτούν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διαφορετικών μέσων -ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, χαρακτικά, βιομηχανικό σχέδιο, κ.λπ.- που πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά. Με γνώμονα την ευρύτερη ανάπτυξη και προβολή της σύγχρονης τέχνης, το ΕΜΣΤ επενδύει στην καλλιτεχνική παραγωγή και την επίτευξη συνεργειών και σχέσεων συνεργασίας.

Το ΕΜΣΤ φιλοδοξεί να διευρύνει την εγχώρια κοινότητα της σύγχρονης τέχνης, συνδέοντάς την συγχρόνως με τη διεθνή σκηνή. Σε έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση, το ΕΜΣΤ αντιπροσωπεύει την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μέσω της σύγχρονης τέχνης εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα του κοινού και την εμπειρία των επισκεπτών.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας, και διαθέτει εισιτήρια με μειωμένη τιμή για μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους.

Αναλυτικές πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας και τη διάθεση εισιτηρίων θα βρείτε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τηλεφωνικά στο 2111019000.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Αθήνα, 117 43

 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα Social Media

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube

TikTok

 

 

Pin It
Image
Athensgram - Ολόκληρη η Αθήνα στην οθόνη σου

Get News

Κάντε εγγραφή και μείνετε ενήμερος για διαγωνισμούς και νέα του Athensgram.